Poslední, desátý, díl našeho seriálu věnujeme asistenčním službám spojeným s pojištěním majetku. Z dříve téměř neznámé popelky se stávají stále populárnější a využívanější součástí majetkového pojištění, a tak si to jistě zaslouží.

Proč volat do pojišťovny

Asistenční služby u pojištění majetku prodělaly bouřlivý rozvoj. Byť už jsou s námi nějaký ten pátek, jejich možnosti se v posledních letech výrazně rozšířily a klienti se je postupně učí využívat. Z čeho konkrétně se asistenční služby skládají?

Základem je pomoc v nouzi (např. voda stříkající ze zdi), dalšími populárními částmi pak servis elektrospotřebičů a hubení škůdců. Tyto nejběžnější služby doplňují u jednotlivých pojišťoven ještě třeba IT asistence, cyklo asistence, právní pomoc nebo osobní asistence.

Pomoc v nouzi

Pomoc v nouzi, nebo též při havarijní situaci, je u majetkových pojištění základem asistenčních služeb. Znamená, že pojišťovna skrze svou asistenční centrálu v cuku letu pošle školeného řemeslníka, pokud se vám stane nějaká situace bránící běžnému životu, kterou nedovedete vyřešit sami. Jedná se samozřejmě o situace střední závažnosti, pro ty nejvážnější jsou tu hasiči, policie, záchranná (či pohřební) služba. Když vám ale doma třeba uniká plyn, uletí kus střechy nebo ze zdi teče voda, do pojišťovny určitě zavolejte. Asistence pomůže typicky též se zabouchnutými dveřmi a pošle zámečníka.

Obecně fungují všechny pojišťovny podobně, v detailech se ale liší.

Prvním rozdílem jsou povolání, která umí jednotlivé ústavy zajistit. Nejběžněji to bývají instalatéři, topenáři, plynaři, zámečníci, pokrývači, sklenáři, elektrikáři či kominíci, které všechny najdete u asistencí i v Pillow. Některé pojišťovny všechny nasmlouvané nemají, jinde najdete i další specialisty.

Druhým podstatným parametrem je limit na zásah, tedy maximální částka, kterou za vás pojišťovna vydá. Jedna pojišťovna i dnes nabízí jen organizaci zásahu bez placení, ale jinak se limit pohybuje v řádu tisíců. U rozšířené asistence u Pillow je to třeba 10 tis. Kč, což už v naprosté většině případů stačí. Při kontrole limitu je také vhodné ověřit, zda se do něj nezapočítává náhodou doprava řemeslníka. Od méně proklientských pojišťoven je to finta, jak opticky pěkný limit snížit třeba o 1000 Kč jen tím, že řemeslník otevře dveře. Běžně se limit vztahuje na práci, drobný materiál a někdy i celé náhradní díly.

Třetí důležitou odlišností je množství poskytnutých zásahů za rok. Dříve se začínalo s jedním, dnes už je téměř standardem množství zásahů ročně neomezovat. Samozřejmě se nepředpokládá, že u vás budou řemeslníci co týden, ale co kdyby náhodou.

Pillow pojištění majetku

Oprava elektrospotřebičů

Druhou velmi praktickou nabízenou službou v rámci asistencí je oprava elektrospotřebičů, která funguje podobně jako prodloužená záruka. Typicky se vztahuje na kuchyňské spotřebiče a televizi, nověji (třeba u Pillow) též na zdroje tepla. U některých pojišťoven pak pokrývá v dražších variantách i zahradní nebo dílenské nářadí. Opravy se běžně poskytují do stáří spotřebičů 5 nebo 7 let, výjimečně i pro starší zařízení.

Stejně jako u pomoci v nouzi jsou klíčovými limit a množství zásahů na rok. Limity se u dnešních produktů běžně pohybují od 2 500 Kč do 15 000 Kč na zásah v závislosti na verzi asistenčních služeb, počty zásahů jsou nejčastěji dva, někdy se ani zde počet neomezuje.

Pozor, oprava spotřebičů nebývá na rozdíl od pomoci v nouzi v základu (případně je tam jen organizace opravy bez proplacení), na což je třeba myslet už při sjednání pojištění.

Hubení škůdců

Tato pomoc se nazývá různě, třeba odborně deratizace a dezinsekce. V praxi znamená, že k vám specialista dorazí pobít nevítané zvířecí návštěvníky. U některých produktů pomůže jen od včel a vos, jinde pojišťovna platí i hubení dotěrných hlodavců, štěnic, švábů a dalších nemilých hmyzích potvůrek. Limity na zásah se pohybují i zde zhruba od 2 500 Kč do 15 000 Kč, počty zásahů od dvou po neomezeno. A opět platí, že některé pojišťovny nabízí jen organizaci celé akce, nikoli úhradu.

Pillow pojištění majetku

Další vychytávky nebo drahé zbytečnosti?

Výše popsané tři složky jsou dnes základem majetkových asistencí. Pojišťovny a jejich asistenční partneři ale stále hledají další oblasti, kde by byla jejich pomoc potřebná a klienti ochotní za ni zaplatit. Zkouší to většinou metodou pokus-omyl, takže to, co dnes nabízí pojišťovna A, mohlo být v nabídce pojišťovny B o dvě produktové generace zpět.

Krásným příkladem, který se zatím nechytil pořádně nikde, je osobní asistence. Jedná se (v drobných obměnách) o pomoc s běžnými úkony, když jste nemocní. Třeba vás dovezou do nemocnice, seženou názor druhého lékaře, přivezou nákup, odklidí sníh nebo dokonce naštípají dříví. Dnes osobní asistenci v rámci majetkového pojištění nabízí tři pojišťovny z deseti největších, jsou to ale úplně jiné tři, než to byly před pěti lety. Toto krytí přebíhá i mezi produkty – některé pojišťovny ho mají třeba v životním pojištění.

Druhou oblastí je cykloasistence, tedy pomoc cyklistům na cestách. Když se vám někde cestou rozbije kolo, havarujete nebo jen píchnete, pojišťovna vyšle záchranou výpravu, aby vás odvezla do nemocnice a kolo do servisu. Nabídka jistě minimálně pro někoho lákavá, ďábel se tu ale skrývá v detailech. Třeba asistence přijede jen na silnici, což samozřejmě ne každá cyklostezka splňuje. Stejně tak je diskutabilní, zda sežene v neděli odpoledne otevřený cykloservis nebo jak dlouho na ni vydržíte v dešti čekat. Možná i proto tuto službu také nabízí jen 3 pojišťovny z 10, z toho jedna dokonce „zdarma“ všem svým klientům.

Příslibem do budoucna se zdá být již o něco rozšířenější IT asistence. Základní rozsah může spočívat i v tom, že ve všední den od 9 do 16 hodin lze zavolat ajťákovi, který vám poradí, že máte restartovat počítač. No, nic proti, ale opravdu za to chcete platit? Některé pojišťovny už zjistily, že moc klientů asi ne, a tak rozsah rozšiřují třeba o obnovu dat po havárii systému nebo krytí spojená s riziky internetu či e-commerce (např. zneužití platební karty či poškození pověsti na sociálních sítích). Zde se dostáváme do zajímavějších vod, i když zatím spíše jako průzkumníci, než že by klienti tyto služby využívali masově.

Poslední a nejnabízenější z této „pokusné“ oblasti je právní pomoc. Ta se běžně dělí na pomoc „přítele na telefonu“ (tedy právníka), kterou nabízí skoro všichni, a na opravdové pojištění právní ochrany, které se tak často nenabízí a u kterého vám pojišťovna zaplatí právního zástupce při soudních sporech. Pokud vás tato část nadchne, doporučujeme ověřit, kdy je právník na telefonu přítomný. Některé pojišťovny totiž vyřizují dotazy korespondenčně, což třeba při jednání s policisty na místě nemusí být tím, co od právníka čekáte. U právního zastupování je pak nejdůležitější dostatečný limit a samozřejmě oblasti, ve kterých právník pomůže. Pokud si u své pojišťovny s touto asistencí nejste jistí, ale přeci vás pojištění právní ochrany zajímá, doporučujeme jednu ze specializovaných pojišťoven na našem trhu, která této oblasti rozumí výrazně lépe než všechny ostatní ústavy dohromady.

Konec zvonec

A zazvonil zvonec a pohádky je konec. Stejně tak našeho seriálu Abeceda pojištění majetku s Pillow. Pevně doufám, že jste se při sledování jeho deseti dílů alespoň trochu poučili, možná i pobavili a možná začali o pojištění majetku a odpovědnosti o něco víc přemýšlet. Pokud by vás při tom cokoli napadlo, dejte mi vědět třeba na klientský servis Pillow nebo skrze můj Linkedin profil a já se určitě ozvu.

Děkuji za sledování našeho seriálu, přeju příjemné léto a brzy přineseme něco dalšího. Více informací o Pillow pojištění majetku najdete na https://www.proporadce.cz/majetek/

Pillow pojištění majetku