Přestože jsou Češi v oblasti financí konzervativní, rostoucí náklady je nutí hledat úspory i v pojištění vozidel a čím dál více jich dává přednost novým produktům postaveným na principu „plať jen za to co ujedeš“. Výsledkem je, že 9. 9. Pillow přivítala 111 111. klienta a stala se tak již 11. čtvrtletí za sebou nejrychleji rostoucí pojišťovnou v pojištění vozidel.

Matematika je jasná: 2 milióny aut ušetří

Pojištění s cenou dle ujetých kilometrů je v současnosti hlavním způsobem, jak ušetřit významnou částku za povinné ručení, havarijní pojištění nebo pojištění skel vozidla. V Česku dle registru vozidel jezdí téměř 6,4 miliónu osobních aut a nejméně třetina z nich najede za rok výrazně méně, než je průměrný nájezd za všechna osobní auta.

Právě pro tuto třetinu, tedy více než 2 milióny aut, je uzavření pojištění s cenou dle ujetých kilometrů výhodné. Přepočteno na kilometry, pokud vozidlo ročně ujede do 12 tisíc kilometrů, je vysoce pravděpodobné, že s pojištěním dle kilometrů ušetří. Martin Podávka, spoluzakladatel Pillow, vysvětluje důvod úspory: „Zatímco v běžném pojištění majitelé těchto vozidel prakticky dotují cenu pojištění aut s vysokým nájezdem, v pojištění dle kilometrů platí spravedlivě nižší cenu odpovídající nižší rizikovosti.

Úspora až 40 % znamená i tisíce korun

Marcel Beno, spoluzakladatel Pillow a hlavní matematik prozrazuje uspořenou částku. „Výše slevy dosahuje oproti běžnému pojištění až 40 %, nejméně platí vozidla s ročním nájezdem do 5 tisíc kilometrů.“ A přidává i přepočet na konkrétní částky v korunách. „U průměrného povinného ručení jde o úsporu „jen“ tisíc korun, u havarijního pojištění se často jedná i o několik tisíc korun, záleží samozřejmě na celkové ceně vozidla.

Smutným faktem je, že velká část majitelů aut s nájezdem do 12 tisíc kilometrů zůstává u tradičního pojištění a zbytečně tak přeplácí svou pojistku. Častým důvodem je nejistota, zda dokážou jednou ročně poslat pojišťovně fotografii tachometru. Tento problém však odstraňuje mobilní aplikace Pillow, díky které lze vše snadno nafotit a odeslat během jedné minuty. „Stačí tak mít buď chytrý telefon s operačním systémem Android či Apple iOS. Nebo kamaráda s tímto telefonem, který vše odešle za vás“, komentuje situaci Martin Podávka.

Více o pojištění dle kilometrů