Aplikace na předpověď počasí je již zpravidla předinstalována v každém novém telefonu. Ne vždy ale splňuje to, co bychom od ní očekávali. V tomto článku přinášíme tipy na ty, které nabízejí zasílání upozornění před nebezpečnými jevy.

Zcela se spoléhat na předpověď je riskantní, protože počasí je v dnešní době proměnlivé více než kdy dříve. Existují ale propracované amatérské i profesionální mobilní aplikace, které kromě strohé předpovědi na další hodiny či dny nabízejí i další funkce. Jednou z nich je možnost nastavit notifikace, když se bude blížit extrémní počasí. To se může hodit při předcházení škod na pojištěném majetku nebo třeba autě. Pojišťovny jsou si toho vědomy, a tak některé z nich dokonce nabízí k pojištění jako bonus své vlastní služby s varováními. Jak si ale ukážeme na následujících příkladech, na trhu je mnoho běžně dostupných aplikací, které to umí samy o sobě, takže není nutné vybírat pojišťovnu podle toho, zda tuto službu svým klientům nabízí, nebo nikoliv.

A abyste se nemuseli obávat, zda se vám upozornění z aplikace opravdu ukáže a zda případně stačíte vozidlo před nebezpečím ukrýt, nabízí Pillow pojišťovna v rámci havarijní pojistky také pojištění škody způsobené přírodními událostmi, jako je třeba krupobití, vichřice nebo orkán.

Pojďme se tedy podívat na ty nejzajímavější aplikace dostupné pro Android i iOS.

ČHMÚ

Oficiální aplikace Českého hydrometeorologického ústavu vydává krátkodobou i dlouhodobou předpověď počasí pro Českou republiku, kterou lze zobrazovat pro vybraná a uložená místa i pro aktuální polohu. Pro tyto lokality jsou následně zasílány také výstrahy. Konkrétně umí aplikace ČHMÚ varovat před teplotními extrémy, silným větrem, hustým sněžením, námrazou, dešťovými srážkami, velkými bouřkami, povodněmi, požáry a mlhou.

Aplikace nabízí uživatelům pouze bezplatnou verzi, která je bez reklam. Drobnou nevýhodou je, že nabízí předpověď a výstrahy pouze pro Českou republiku. Cestovatelům, kteří rádi vyjíždí do zahraničí, tak bohužel neposlouží.

Yahoo počasí

Aplikace Yahoo počasí si zakládá na efektech v podobě fotografií. Ty odpovídají momentálnímu počasí a denní době vybraného místa. Pokud se jedná o větší město, zobrazuje na fotografii obvykle také jeho panorama či některou z jeho památek. Předpověď není limitována Českou republikou a uživateli tak nabízí možnost vybrat kteroukoliv světovou lokalitu.

Kromě upozornění na nebezpečné meteorologické jevy nabízí aplikace možnost zapnout notifikace také na srážky v příští hodině a na výraznou změnu teploty pro následující den. Yahoo počasí nabízí, stejně jako aplikace ČHMÚ, pouze bezplatnou verzi bez reklam. Nevýhodou oproti ČHMÚ je, že lze pro upozornění vybrat vždy jen pro jedno z uložených míst, kterým může být aktuální poloha, nebo vybrané město či obec.

Počasí & Radar

Počasí & Radar nabízí krátkodobou předpověď na dva dny dopředu a dlouhodobou na dva týdny, která zobrazuje počasí po šesti hodinách (dopoledne, odpoledne, večer, noc). Kromě počasí pro Českou republiku umožňuje zobrazení předpovědi i pro místa v zahraničí, pro která lze rovněž nastavit zasílání výstrah před nepříznivým počasím.

Možnost nastavit upozornění je, stejně jako u Yahoo počasí, pouze pro jedno vybrané místo. Dalším nedostatkem je zobrazování reklam. Pokud je chcete z aplikace odstranit, je nutné platit měsíční či roční poplatek.

Weather Underground

Aplikace Weather Underground přebírá údaje z mnoha profesionálních i amatérských meteorologických stanic, aby mohla uživateli podle jeho polohy zobrazit co nejpřesnější data. Na dostupné mapě je možnost vidět veškeré meteostanice v okolí, u kterých lze zobrazit detail s podrobnějšími informacemi, jako je pocitová teplota, rychlost a směr větru, vlhkost atd.

Jako u předchozích dvou aplikací i Weather Underground nabízí předpověď počasí i pro zahraniční města a stejně je tomu i u možnosti nechat si zasílat upozornění jen pro jedno vybrané místo. To však uživatel může kdykoliv dle potřeby změnit.